צור קשר , להפחית את הסיכון להתקף לב,, , מחלות אוטואימוניות, בדיקות סקר, בדיקות סקר מומלצות במסגרת מניעה של טרשת עורקים והתקף לב. 1. בדיקת כולסטרול (פרופיל שומנים מלא) בצום. 2. בדיקת לחץ דם במנוחה, לחץ דם גבוה, פעילות גופנית, פעילות גופנית, טרשת העורקים, טרשת העורקים, מחקרים רפואיים, ממצאי מחקרים רפואיים, סטטינים, התקף לב, תרופות נוגדות קרישה

טרשת עורקים ומחלות אוטואימוניות

פרופסור דוד רוט

טרשת עורקים היא מחלה הגורמת בין היתר לאוטם שריר לב (ראה הרחבה במאמר שכותרתו טרשת עורקים). מדובר בתהליך דלקתי המתרחש בדופן העורק בהשפעת גורמי סיכון כגון עישון, כולסטרול לחץ דם גבוה וסוכרת. הדלקת בדופן העורק פועלת בעצימות נמוכה ולכן חולפות שנים רבות מרגע התחלת התהליך הטרשתי ועד לביטויים הקליניים למשל אוטם שריר הלב.
מחלות אוטואימוניות הן מחלות בהן מערכת החיסון גורמת נזק לרקמות בגוף. אלה הן מחלות דלקתיות, הדלקת במחלות אלה פועלת בעוצמה רבה-הרבה יותר מאשר בטרשת עורקים. הדלקת מתרחשת באברים שונים אותם תוקפת מערכת החיסון (האברים יכולים להיות פרקים, עור, כליות, שרירים, מערכת העצבים, מוח ועוד- תלוי בסוג המחלה). לעיתים מדובר במספר אברים שונים המעורבים במקביל בתהליך. חלק ממחלות אלה עלולות לגרום ישירות לדלקת בעורקים עצמם (ארטריטיס), כלומר העורק הוא אחד האברים המעורבים במחלה. תהליך זה שונה מטרשת עורקים, ולא נגרם בשל אותם גורמי סיכון. מצב זה נדיר שלא כמו טרשת העורקים. במאמר זה כוונתי לתאר מצב אחר בו המחלה האוטואימונית מהווה גורם סיכון להתפתחות של טרשת עורקים וסיבוכיה, כגון אוטם שריר הלב, וזאת ללא גרימת ארטריטיס כלומר ללא מעורבות ישירה של המחלה וגרימת דלקת בעורקים, אלא מעורבות הדומה לגורמי הסיכון האחרים המוכרים (עישון כולסטרול וכו).
אכן מחקרים הראו שהסובלים ממחלות אוטואימוניות, כמו:
דלקת פרקים שגרונית Rheumatoid Arthritis
פסוריאזיס המערבת גם פרקים Psoriatic Arthritis
זאבת אדמנתית מערכתית (Systemic Lupus Erythematosus (SLE
לוקים באוטם שריר הלב בשעור שהוא פי שניים מאנשים בגילם ועם פרופיל סיכון דומה אך ללא המחלה האוטואימונית. כלומר המחלה האוטואימונית מעלה את הסיכון למחלה כלילית טרשתית פי שניים לערך, בדומה לגורמי סיכון אחרים (גורמי הסיכון המוכרים מעלים בנוכחותם את הסיכון למחלה כלילית בשעור של פי 2 עד 3).
לאחרונה הוצע גם כי מחלות נוספות בהן מעורבת מערכת החיסון כמו מחלת הצליאק וגם מחלה הקרויה פולימיאלגיה ראומטיקה מעלות את הסיכון לטרשת עורקים.
כיצד יכולה מחלה אוטואימונית שאינה מערבת עורקים ישירות לגרום להאצת תהליך טרשת העורקים? ובכן נראה כי הטרשת מתחילה, גם בסובלים ממחלה אוטואימונית, כתוצאה מהשפעתם של גורמי הסיכון הרגילים, אולם בנוכחות תהליך דלקתי משמעותי באבר אחר מואץ התהליך הדלקתי הטרשתי בעורק (בשל מתווכים תומכי דלקת המופרשים מאיזור פעילות המחלה האוטואימונית מגיעים לזרם הדם ואיתו לדופן העורק בו מתפתחת טרשת).
במחלות האוטואימוניות ניתן טיפול תרופתי המסייע להחליש ולעיתים לעצור את ביטויי המחלה. לא ידוע אם טיפול זה מועיל גם בהורדת הסיכון לטרשת עורקים. בכל אופן טיפול בגורמי הסיכון “הרגילים” יוריד את הסיכון לטרשת עורקים וביטוייה גם בסובלים ממחלה אוטואימונית.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344