צור קשר , להפחית את הסיכון להתקף לב,, , מחלות אוטואימוניות, בדיקות סקר, בדיקות סקר מומלצות במסגרת מניעה של טרשת עורקים והתקף לב. 1. בדיקת כולסטרול (פרופיל שומנים מלא) בצום. 2. בדיקת לחץ דם במנוחה, לחץ דם גבוה, פעילות גופנית, פעילות גופנית, טרשת העורקים, טרשת העורקים, מחקרים רפואיים, ממצאי מחקרים רפואיים, סטטינים, התקף לב, תרופות נוגדות קרישה

כיצד להפחית את הסיכון להתקף לב

פרופסור דוד רוט

ראשית, יש לזהות את גורמי הסיכון להתקף הלב שלך. זה יכול להיעשות על ידי מספר רופאים פשוט לבצע אצל רופא המשפחה:

• פרופיל שומנים מלא מגיל 20 כל שלוש שנים

• בדיקת לחץ דם-שנתית

• בדיקת סוכר בדם בצום-כל שלוש שנים

בדיקות אלה מטרתן איתור מוקדם של: ערכי כולסטרול או שומנים גבוהים, לחץ דם גבוה וסוכרת.

לשם איתור שלושת גורמי הסיכון החשובים האחרים: עישון, השמנה וחוסר פעילות גופנית- מספיקה מודעות עצמית.

על פי הפרמטרים הללו יכל כל אדם להעריך את הסיכון שלו לאוטם לבבי בעשר השנים הבאות- למשל על ידי מחשבון פרמינגהם.

טיפול בכל גורמי הסיכון

איתור גורמי הסיכון והערכת הסיכון מועילים אך ורק אם מטפלים בערכים חריגים ביעילות ומביאים אותם חזרה לנורמה, זאת ניתן להשיג ע”י שילוב של אימוץ הרגלי חיים בריאים (תזונה, פעילות גופנית, הימנעות מעישון) וטיפול תרופתי בגורמי סיכון מסוימים.

תזונה מתאימה עשויה להביא לירידה במשקל, ירידה בערכי כולסטרול ושומן בדם, ירידה בלחץ הדם ואף לסייע באיזון סכרת. על מנת להתאים תזונה לפרופיל גורמי הסיכון האישי מומלץ לפנות לדיאטנית. לאנשים בריאים וללא גורמי סיכון מומלצת התזונה הים תיכונית.

פעילות גופנית אירובית כלומר פעילות ממושכת ומתונה (הליכה, ריצה מתונה, שחיה) גורמת לשיפור הכושר הגופני ומסייעת להורדת לחץ הדם, לאיזון סכרת, ולהעלאת רמתו של הכולסטרול הטוב בדם. מומלץ לבצע פעילות גופנית כנ”ל במשך 30 עד 60 דקות ביום חמישה ימים בשבוע. מי שלוח זמנו עמוס ואינו מוצא זמן לפעילות גופנית יכל להעזר בהמלצות .

הפסקת עישון המוטיבציה העצמית לחדול מעישון היא התנאי החשוב ביותר להצלחה. ניתן להיעזר בקבוצות גמילה מעישון במסגרת קופות החולים ובתכשירים תרופתיים המצריכים מרשם: תכשירי ניקוטין ותרופות זייבאן ו צ’אמפיקס.

כולסטרול יש להפריד בין הכולסטרול הטוב (HDL) לכולסטרול הרע (LDL). רמתו של הטוב בדם צריכה להיות מעל ל40 מ”ג לדציליטר. ניתן להעלותו ע”י פעילות גופנית והפסקת עישון (טיפול תרופתי יעיל ונוח להעלאת רמתו עדיין לא קיים). רמתו של הרע צריכה להיות:

• נמוכה מ 116 אצל אנשים בריאים ללא גורמי סיכון אחרים, 

• ונמוך מ 100 אצל אנשים בסיכון בינוני לטרשת עורקים: סוכרת פחות מ 10 שנים ללא גורמי סיכון נוספים.

• נמוכה מ 70 אצל אנשים בסיכון גבוה לטרשת עורקים: גורם סיכון אחד מוגבר מאד, סוכרת מעל 10 שנים או סוכרת וגורם סיכון נוסף או אי ספיקת כליות בינונית..

• נמוכה מ 55 אצל אנשים אנשים בסיכון גבוה מאד למחלה טרשתית: אנשים עם מחלה מוכחת או עם סכרת ופגיעה באברי מטר  או עם אי ספיקת כליות קשה.

הטיפול בכולסטרול מבוסס על תזונה מתאימה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי. התרופות מקבוצת הסטטינים -להורדת LDL יעילות ביותר ובטוחות לשימוש. תופעות לוואי נדירות הן עליה באנזימי כבד או שריר שאינן גורמות לפגיעה קבועה אלא זמנית שחולפת לאחר הפסקת הסטטין. תרופה בשם אזטרול ניתנת לשילוב יחד עם סטטין כאשר הסטטין לבדו לא מוריד את ה LDL לערך הרצוי. רוב האנשים במיוחד אלו בסיכון גבוה יתקשו להגיע לערכי המטרה של LDL או HDL ללא שימוש בתרופות.

משנות ה 50 של המאה הקודמת ידוע שהוויטמין ניאצין משפיע על כל מרכיבי פרופיל השומנים לטובה: מוריד LDL מעלה HDL ומוריד טריגליצרידים. הטיפול בו עד כה היה מוגבל מאד בשל תופעת לוואי שהופיע ברוב המטופלים-גלי חום בלתי נסבלים. לאחרונה הופיעה תרופה בשם טרדפטיב שמכילה ניאצין בתוספת לארופיפראט-תרופה החוסמת את המנגנון הגורם לגלי חום. התקווה היתה ששילוב זה יחזיר לשימוש את הניאצין שכאמור יעיל מאד בשיפור פרופיל השומנים ויכול להוות תוספת מבורכת לסטטין, במיוחד באנשים עם HDL נמוך בו הטיפול עד כה היה מוגבל למדי. אולם לרוע המזל התברר במחקר גדול כי הטרדפטיב אינה יעילה בהורדת הסיכון לארועים לבבים ולכן שיווקה הופסק. לפיכך אין עדיין תרופה יעילה ובטוחה להעלאת ה HDL. (לפחות ניתן ללמוד מכך כי מערכת הבקרה על המחקרים בתרופות עובדת ביעילות ותרופה שהוכח כי אינה מועילה לא תשווק, למרות שהמחקר מומן על ידי יצרנית התרופה שלה אנטרס הכלכלי הברור).

לחץ דם גבוה הוא אחד הגורמים למחלת לב כלילית, ובנוסף הוא הגורם החשוב ביותר לאירועים מוחיים. לחץ דם תקין נמוך מ 140/90. בחולי סכרת וחולים בסיכון גבוה לאירוע מוחי או מחלת לב מומלץ שלחץ הדם לא יעלה על 130/80.

הטיפול בלחץ דם גבוה מבוסס על תזונה מתאימה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי. יש מבחר גדול של תרופות לטיפול בלחץ הדם. המטרה החשובה ביותר היא להוריד את לחץ הדם לערכים תקינים. ושוב רוב האנשים, במיוחד אלו שבסיכון גבוה או שלחץ דמם גבוה מאד, יתקשו להגיע לערכי המטרה של לחץ הדם ללא שימוש בתרופות.

סוכרת הינה מחלה הפוגעת במערכות ואברים רבים ביניהם הלב ומערכת כלי הדם. הטיפול בה מבוסס על תזונה מתאימה, פעילות גופנית, תרופות ואינסולין. בסכרת גבולית ניתן לעיתים לטפל ע”י דיאטה ופעילות גופנית ללא טיפול תרופתי אך לרוב יש להוסיף תרופות ו/או אינסולין לשם איזון טוב.

אין לחשוש מטיפול תרופתי במידה ונחוץ

במהלך שנות עבודתי התרשמתי שאנשים חוששים מטיפול תרופתי ומיחסים לו השפעות שליליות. פחד זה מבוסס כנראה על תופעות לוואי שיש לתרופות, אמנם לכל תרופה (גם לתרופות הנקראות “טבעיות” ונמכרות לא מרשם) יש תופעות לוואי אך תופעות אלה מופיעות באחוז נמוך מהאנשים המשתמשים בתרופה, ולרוב הן הפיכות כלומר עם הפסקת השימוש חולפת תופעת הלוואי. לעומת זאת פגיעתו של גורם סיכון רעה ובלתי הפיכה, והסכנה שבו גדולה עשרת מונים מהסכנה שבתרופה. לכן אין לפחד מטיפול תרופתי. אם המצב מצריך-יש ליטול תרופה. יש להקפיד ליטול לפי הוראות המרשם ולהגיע למעקב תקופתי אצל הרופא כך שאם תתפתחנה תופעות לוואי יאבחן אותן הרופא מוקדם וישנה טיפול בהתאם לצורך.

לא במקרה לא הזכרתי כאן צנתור. בניגוד לסברה המקובלת, מחקרים הוכיחו כי צנתור והרחבת עורק על ידי בלון ותומכן לא מונעים אוטם לבבי (התקף לב) ולא מקטינים סיכון לאוטם לבבי. פרוצדורה זו משמשת לטיפול באוטם לבבי לאחר שכבר ארע, או כטיפול בתעוקת חזה.

לסיכום על כל אחד לפנות לרופאו פעם בשנה על מנת לעבור את בדיקות הסקר המומלצות ולאתר את גורמי הסיכון אם קיימים אצלו. לאחר מכן יש לטפל בגורמי הסיכון שאותרו: לבצע את השינוי הדרוש באורח החיים ואם צריך להוסיף טיפול תרופתי, שכאמור לרוב זקוקים לו על מנת להגיע לערכי המטרה ולהוריד את הסיכון למחלה.

בנוסף למניעת מחלת לב כוללת הרפואה המונעת המלצות לבדיקות סקר כלליות למניעת גורמי תחלואה חשובים אחרים.

* טרשת עורקים יכולה להתפתח בעורקי הלב ולגרום לאוטם שריר לב, בעורקי המוח ולגרום לארוע מוח או בעורקי הגפיים ולגרום לכאב פצעים שלא נרפאים ואף לאיבוד גפה.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344