השפעת התזונה על הפחתת הסיכון להתקף לב
פרופסור דוד רוט
מבוא
לתזונה יש תפקיד חשוב במניעת מחלות לב ולהשפעתה רבת השנים יש השלכות ישירות על בריאות הלב וכלי הדם. מחקרים מראים כי אימוץ תזונה בריאה מקטין את הסיכון להתקף לב משמעותית.
מהי תזונה בריאה ללב?
- פירות וירקות: צריכת פירות וירקות מספקת לגוף ויטמינים ומינרלים חשובים, ומשפרת בריאות כללית.
- דגנים מלאים: מחקרים מראים שצריכת דגנים מלאים מסייעת באיזון רמות סוכר בדם ומפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- שומנים בריאים: שמן זית, אבוקדו, אגוזים ושקדים וגם יוגורט, תורמים לשיפור פרופיל הליפידים ומקטינים את הסיכון לטרשת עורקים.
- חלבונים: מקורות חלבון איכותיים כמו עוף ללא עור, דגי ים, קטניות וטופו, הם חלק מתזונה התורמת לבריאות הלב.
פחמימות ותוספים מזיקים
- פחמימות מעובדות וסוכרים מוספים: מחקרים מצביעים על כך שצריכה משמעותית של פחמימות מעובדות ותוספים כמו סוכר לבן תורמות להתפתחות מחלת לב כלי דם.
- מלח: כמות מלח גבוהה בתזונה גורם ללחץ דם גבוה, המהווה אחד גורמים מרכזיים להתפתחות מחלת לב וארועים מוחיים.
- שומנים רוויים ובמיוחד טראנס: מזון המכיל שומנים רווים וטראנס מעלה את הסיכון לטרשת עורקים והתקף לב.
תזונה בריאה לדוגמא: תזונה ים תיכונית
- עקרונות התזונה הים תיכונית: כוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית ודברי חלב על בסיס יומי, דגי ים ועוף עד פעמיים בשבוע. בשר אדום כפעם בחודש.
- מחקרים על תזונה ים תיכונית: מחקרים מצביעים על כך שתזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון להתקף לב בהשוואה לתזונה מערבית רגילה.
סיכום
התזונה חשובה במניעת מחלות לב וכלי דם. הקפדה על תזונה בריאה, תוך הימנעות ממזונות מזיקים, מסייעת לשמירה על בריאות הלב.