אוטם שריר הלב - רקע כללי
פרופסור דוד רוט
אוטם שריר הלב (התקף לב) הוא מצב חירום רפואי המתרחש כשחסימה פתאומית בזרימת הדם בעורק כלילי גורמת לנזק לשריר הלב. הלב מזרים דם לכל אברי הגוף. הלב הוא איבר וכמו שאר האיברים זקוק גם הוא לאספקת דם רציפה. הלב מזרים דם לעצמו דרך העורקים הכליליים, על מנת להבטיח ששריר הלב עצמו מקבל מספיק דם כדי לתפקד כראוי. שריר הלב זקוק לחמצן ולחומרים מזינים המגיעים עם הדם.
חוסר אספקת דם לאזור מסוים בלב נקרא איסכמיה – ברוב המקרים, סיבת האיסכמיה הוא טרשת עורקים- תהליך דלקתי בדופן העורק (בו מעורב כולסטרול) הגורם להצרות של חלל העורק. כאשר רובד טרשתי נקרע ותוכנו נחשף לזרם הדם, עלול להיווצר על גבי הטרשת קריש דם, שיחסום את העורק לחלוטין ויעצור את זרימת הדם לאזור מסוים בשריר הלב. כתוצאה מכך נגרמת באופן מיידי איסכמיה ובמידה וחסימת העורק נשארת בעיינה תאי שריר הלב באזור האיסכמיה יתחילו למות ויתפתח באותו איזור נמק = אוטם שריר הלב.
ברוב המכריע של המקרים אוטם שריר הלב נגרם עקב טרשת עורקים, אך אוטם יכול להיגרם גם מסיבות נדירות יותר כגון כווץ פתאומי (ספאזם) של העורק כלילי, שימוש בסמים כמו קוקאין, דיסקציה (קרע) של עורק כלילי או דיסקציה של אבי העורקים החוסמת עורק כלילי, ובמצבים של חוסר יכולת של הדם להעביר מספיק חמצן לשריר הלב למשל עקב אנמיה קשה, מחלת ריאות וירידה בחמצון הדם או הפרעות קצב לב מהירות. בכל מקרה אוטם שריר הלב הוא מצב מסכן חיים הדורש טיפול רפואי מיידי.
התקף לב עלול להתרחש ללא סימני אזהרה, אך לעיתים, קיימים סימנים מוקדמים אשר שים לב אליהם עשוי לעזור להקדים טיפול ולמנוע נזק ללב. הכרה של הסימנים הללו (ראה במאמר על סימנים להתקף לב) חשובה כיוון שזיהוי מוקדם יאפשר פניה לעזרה רפואית בשלב מוקדם, ומתן טיפול למניעת או הקטנת הנזק ללב.