גורמי סיכון למחלת לב כלילית: כיצד ניתן להפחית את הסיכון
פרופסור דוד רוט
- מחלת לב כלילית ((הנגרמת בשל טרשת עורקים היא הגורם לרוב התקפי הלב ופוגעת ביכולת הלב לבצע את תפקידו- הזרמת דם לכל אברי הגוף. למרות שגנטיקה משפיע על הסיכון למחלה, רוב גורמי סיכון אינם גנטיים ולכן ניתן להפחית משמעותית את הסיכון באמצעות אורח חיים בריא וטיפול בגורמי סיכון.
גורמי סיכון:
- עישון: הוא גורם סיכון חשוב למחלה כלילית. ניקוטין ותוצרי בעירה אחרים פוגעים בכלי הדם, גורמים להתפתחות טרשת עורקים ובכך גורמים להתקף לב.
- לחץ דם גבוה: גורם לפגיעה בדפנות העורקים העורקים ומעלה את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים וכך מעלה סיכון להתקף לב ולארוע מוחי.
- רמות כולסטרול גבוהות: כולסטרול רע גבוה שוקע בדפנות עורקים וגורם לתגובה דלקתית בדופן העורק תהליך שיוצר טרשת עורקים הגורמת להיצרות העורקים ולהתקף לב.
- סוכרת: סוכרת פוגעת בכלי הדם, ומגדילה מאד את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים:הגורמת התקף לב וגם צורך בקטיעת גפיים עקב חסימות עורקים ברגליים.
- השמנה: משקל עודף גורם עומס עבודה ללב, מעלה את לחץ הדם, מגביר את הסיכון לסוכרת ומעלה את הסיכון לפתח טרשת עורקים ומחלת לב כלילית.
- חוסר פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה משפרת את הכושר הגופני, מפחיתה את לחץ הדם, משפרת את בריאות הלב ומפחיתה את הסיכון לפתח מחלה כלילית
- גיל: עם עליה בגיל הסיכון לפתח מחלה כלילית עולה- אך בכל גיל ניתן להפחית את הסיכון על ידי אורח חיים בריא ואיזון גורמי סיכון.
- היסטוריה משפחתית: היסטוריה משפחתית (מקרבה ראשונה) של מחלה כלילית מגדילה את הסבירות למחלה, אך ניתן להפחית את הסיכון באמצעות איזון גורמי סיכון הניתנים לשליטה.
כיצד להפחית את הסיכון:
- הפסקת עישון: הפסיקו לעשן, זה הצעד המשמעותי ביותר שתוכלו לנקוט להפחתת הסיכון להתקף לב
- איזון לחץ דם: שמרו על לחץ דם תקין באמצעות תזונה בריאה, פעילות גופנית קבועה, והתייעצו עם רופא בנוגע טיפול תרופתי במידת הצורך.
- הפחתת רמת כולסטרול: הקפידו על תזונה דלת שומן רווי, ותייעצו עם רופא בנוגע לצורך בתרופות להפחתת כולסטרול בדם.
- איזון רמות הסוכר: שמרו על רמות סוכר תקינות בדם באמצעות תזונה בריאה, פעילות גופנית קבועה, והתייעצו עם רופא בנוגע לתרופות לסוכרת, במידת הצורך.
- שמירה על משקל תקין: השתדלו לשמור על משקל תקין באמצעות תזונה בריאה ופעילות גופנית קבועה.
- פעילות גופנית קבועה: הקפידו לפעול באופן סדיר לפחות 30 דקות ברוב ימי השבוע.
חשוב:
- פנו לרופא קרדיולוג:לביקורת סדירה על מנת לאבחן גורמי הסיכון ולקבל טיפול מתאים.