הגורמים למחלות מסתם: סיבות ותסמינים שכדאי לדעת
פרופסור דוד רוט
מחלת מסתם היא תפקוד לא תקין של אחד או יותר מארבעת מסתמי הלב. המסתמים אחראיים על כוון זרימת הדם הם מאפשרים לדם לזרום בכיוון הנכון ומונעים מדם לחזור לאחור. מחלות מסתם כאשר מגיעות לדרגה קשה עלולות לגרום לתסמינים ולפגיעה בתפקוד הלב
במאמר זה נדון בגורמים העיקריים למחלות מסתם ותסמינים שכדאי להיות ערים להם.
גורמים למחלות מסתם
למחלות מסתם גורמים אפשריים רבים. להלן הנפוצים ביותר:
1. גיל
עם השנים, מסתמים עלולים לשחק וסידן יכל לשקוע על עלי המסתמים, מה שמוביל להפרעה בתפקודם. מחלת המסתם השכיחה ביותר, הקשורה בגיל, היא הצרות סידנית של המסתם האאורטלי.
2. תורשה
ישנן מחלות מסתם בעלות רקע גנטי. לדוגמה, תסמונת מרפן: שקשורה לדלף של המסתם האורטלי. או מסתם אורטלי דו עלעלי (שכיחותו באוכלוסיה כ 2%) שעמיד פחות לשחיקה ומפתח הפרעה תפקודית כעשור לפני שעלולה להופיע במסתם תלת עלעלי.
3. מחלות זיהומיות
זיהום חיידקי של מסתמי הלב, המכונה אנדוקרדיטיס, עלול לפגוע בתפקוד המסתמים. המצב נגרם על ידי חיידקים (ברוב המקרים) החודרים לדם ונצמדים למסתמים. התסמינים כוללים חום, עייפות, קוצר נשימה, כאבים בחזה. במידה והאבחנה מתעכבת והטיפול מתאחר, עלול להתפתח נזק בלתי הפיך למסתם וסכנה לחיים.
סיפיליס, מחלה נדירה כיום, עלולה לגרום לאי ספיקה של המסתם האורטלי
5. מחלות לב אחרות:
- אוטם שריר הלב: עלול לפגוע במנגנון המסתם המיטראלי והתוצאה היא דליפה של המסתם.
- מחלות שריר הלב: קרדיומיופתיה מורחבת עלולה לגרום לדליפה של המסתם המיטראלי בשל התרחבות של החדר השמאלי. קרדיומיופטיה היפרטרופית עלולה לגרום לדליפה של המסתם המיטראלי.
- קדחת שגרונית (Rheumatic fever) סיבוך המופיע לעיתים בעקבות דלקת גרון הנגרמת על ידי סטרפטוקוקוס הפגיעה בלב לרוב מופיעה כ 10 עד 20 שנה לאחר הופעת דלקת השגרון. המסתם שנפגע לרוב הוא המיטראלי, אך כל מסתם עלול להיפגע. המסתם הפגוע עלול לפתח הצרות או דליפה
.תסמינים של מחלות מסתם
בשלב מתקדם, מחלות מסתם יכולות להוביל לתסמינים:
- קוצר נשימה: במיוחד במאמץ.
- עייפות לא מוסברת
- בצקת: נפיחות בקרסוליים או שוקיים.
- דפיקות לב או הפרעות קצב לב.
אבחון מחלות מסתם
הטיפול במחלות מסתם מותנה באבחון מדויק. כאשר אדם מציג תסמינים רלוונטיים, הרופא יבצע סדרת בדיקות לאבחון המצב, שיכולות לכלול:
- אקוקרדיוגרפיה: בדיקה לא פולשנית המאפשרת לבחון את תפקוד חדרי הלב והמסתמים. זוהי הבדיקה שנותנת אין מירב האנפורמציה לגבי תפקוד המסתמים.
- צילום חזה: לבדוק את מצב גודל הלב והאם יש גודש ראתי שמצביע על אי ספיקת לב.
- א.ק.ג (אלקטרוקרדיוגרם) כדי לבדוק האם קצב הלב תקין והאם יש סימנים עקיפים המעידים על השפעת מום מסתמי על חללי הלב.
- :מבחנים נוספים: כמו צנתור לב או MRI לב במקרים בהם יש צורך בכך.
טיפול במחלות מסתם
לאחר אבחון המחלה, הרופא עשוי להמליץ על טיפול, בהתאם לסוג המחלה ולחומרתה:
- מעקב רפואי: אם מחלת המסתם אינה קשה, ההמלצה תהיה המשך מעקב תקופתי.
- טיפול תרופתי: בהצרות מסתם, אין תועלת בטיפול תרופתי. כאשר יש אינדיקציה לטיפול במסתם מוצר מופנה המטופל להחלפת מסתם בניתוח או אם הדבר אפשרי-בצנתור. כאשר מדובר בדליפה מסתמית ניתן לעכב את החמרתה על ידי טיפול תרופתי המפחית לחץ דם (חוסמי סידן או מעכבי ACE).
- תיקון או החלפת מסתם: במקרה בו הפתולוגיה המסתמית קשה (הצרות או דליפה קשים), עלול להגיע הרגע בו יש לטפל במסתם בניתוח. במהלך ניתוח ניתן לתקן את המסתם החולה או להחליף אותו במסתם תותב ביולוגי (עשוי מרקמה ביולוגית) או מכאני (מתכתי), יש מצבים בהם ניתן לטפל במסתם הפגוע במהלך צנתור