מהן מחלות מסתם ולמה הן חשובות?
פרופסור דוד רוט
מחלת מסתם היא תפקוד לא תקין של אחד או יותר מארבעת מסתמי הלב. המסתמים ממוקמים ב 4 צמתים בלב: בין עליה לחדר ובין חדר לעורק היוצא מהלב. המסתמים מאפשרים לדם לזרום בכיוון הנכון ומונעים מדם לחזור לאחור. מסתם יכל פתח אחת משתי בעיות: 1 הצרות- המסתם לא נפתח היטב ומפריע לזרימת הדם דרכו, 2 דליפה- המסתם נפתח לשני הכוונים כלומר מאפשר לדם לזרום דרכו בכוון הנכון אך במקביל מאפשר לדם לחזור דרכו לאחור. שתי הבעיות הללו כאשר מגיעות לדרגה קשה עלולות לגרום לתסמינים ולפגיעה בתפקוד הלב
המסתמים בלב
בלב יש ארבעה מסתמים:
- מסתם מיטרלי – בין העליה השמאלית לחדר השמאלי.
- מסתם טריקוספידי – בין העליה הימנית לחדר הימני.
- מסתם אאורטלי – בין החדר השמאלי לאבי העורקים (האאורטה).
- מסתם פולמונרי – בין החדר הימני לעורק הריאה.
המסתמים מאפשרים זרימת דם חד-כיוונית, כשהם נפתחים ונסגרים בזמן הנכון, ומאפשרים לזרם הדם לזרום בכיוון הנכון ומונעים חזרה של דם לאחור.
שכיחות הבעיות בשני המסתמים שמצד שמאל גבוהה מאשר במסתמים שמימין
מחלות מסתם
מחלות מסתם נחלקות לשתי קטגוריות:
- היצרות (Stenosis): כאשר עלי המסתם מעובים או מצולקים והמסתם לא ניפתח היטב, הדבר גורם להפרעה לזרימת הדם דרך המסתם.
- דליפה או אי ספיקה (Regurgitation): כאשר המסתם אינו נסגר היטב, ומאפשר לדם לחזור לאחור.
כל אחד מהמצבים הללו, כאשר מגיע לדרגה קשה של הצרות או דליפה, עלול לגרום לתסמינים ואף לפגוע בתפקוד הלב.
גורמים למחלות מסתם
מחלות מסתם עלולות לנבוע ממגוון סיבות, גורמים נפוצים כוללים:
- גיל: עם השנים, מסתמים עלולים לשחק וסידן יכל לשקוע על עלי המסתמים, מה שמוביל להפרעה בתפקודם. מחלת המסתם השכיחה ביותר הקשורה בגיל היא הצרות סידנית של המסתם האאורטלי
- צניחת המסתם המיטראלי: חולשה של רקמת חיבור בטבעת המסתם הגורמת לדליפה של המסתם
- גנטיקה:
- מסתם אאורטלי דו עלעלי מצוי בכ 2% מהאוכלוסיה ועמיד פחות (נוטה יותר לפתח הצרות או דליפה) ממסתם תלת עלעלי.
- תסמונת מרפן קשורה במפרצת של אבי העורקים בחזה ודליפה של המסתם האאורטלי
- ליפופרוטאין a גבוה: רמת ליפופרוטאין a בדם נקבעת גנטית ולא משתנה משמעותית במהלך החיים. ליפופרוטאין a הוכח כגורם התקף לב והצרות המסתם האורטלי.
- מחלות זיהומיות:
- דלקת מסתמים (Endocarditis) נגרמת על ידי חיידקים החודרים לזרם הדם ומתישבים על אחד המסתמים. הדלקת הורסת בהדרגה את המסתם עלולה לגרום לחור בעלה מסתמי ועל ידי כך לדלף קשה. מחלה זו מסכנת חיים וטיפול האנטביוטי ממושך הכרחי לשם ריפוי.
- קדחת שגרונית (Rheumatic fever) נגרמת בעקבות דלקת גרון הנגרמת על ידי סטרפטוקוקוס הפגיעה בלב לרוב מופיעה כ 10 עד 20 שנה לאחר הופעת דלקת השגרון. המסתם שנפגע לרוב הוא המיטראלי, אך כל מסתם עלול להיפגע. המסתם הפגוע עלול לפתח הצרות או דליפה
- אוטם שריר הלב: עלול לפגוע במנגנון המסתם המיטראלי והתוצאה היא דליפה של המסתם
- מחלות שריר הלב: קרדיומיופתיה מורחבת עלולה לגרום לדליפה של המסתם המיטראלי בשל התרחבות של החדר השמאלי. קרדיומיופטיה היפרטרופית עלולה לגרום לדליפה של המסתם המיטראלי.
תסמינים של מחלות מסתם
תסמינים עשויים להשתנות בהתאם לסוג המחלה ולחומרתה. הסימנים הנפוצים כוללים:
- קוצר נשימה, במיוחד במאמץ או בשכיבה.
- עייפות רבה.
- כאבים בחזה.
- דפיקות לב או הפרעות קצב.
- התעלפות
- נפיחות ברגליים או בבטן.
אבחון מחלות מסתם
אבחון מחלות מסתם מתבצע באמצעות סדרה של בדיקות רפואיות. לאחר תשאול (אנמנזה) הרופא יבדוק את הלב על ידי האזנה עם סטטוסקופ ולפי הערכתו עשוי להמליץ על:
- א.ק.ג: כדי לבדוק האם קצב הלב תקין והאם יש סימנים עקיפים המעידים על השפעת מום מסתמי על חללי הלב.
- צילום רנטגן של החזה: כדי לבדוק את מצב גודל הלב והאם יש גודש ראתי שמצביע על אי ספיקת לב.
- אקוקרדיוגרפיה: אולטראסאונד של הלב המאפשר לבחון את תפקוד המסתמים ואם יש פתולוגיה את דרגת חומרתה. זו הבדיקה הנפוצה ביותר להערכת מסתמי הלב.
- MRI של הלב: מספקת מידע על תפקוד הלב והמסתמים.
- צנתור לב: במקרים מסוימים, יש צורך בצינתור כדי להעריך חומרת הפתולוגיה המסתמית.
טיפול במחלות מסתם
טיפול במחלות מסתם לתלוי במסתם המעורב, בסוג המחלה ובחומרתה. האפשרויות כוללות:
- מעקב רפואי: במקרה של הצרות או דליפה קלה או בינונית, אין צורך בטיפול מיידי, דרוש מעקב שנתי או תכוף יותר לפי החלטת הרופא, עם בדיקות אקו לב. לגבי מטופלים עם פתולוגיה קשה במסתם ישקול הרופא מתי המועד האופטימלי לטיפול במסתם.
- טיפול תרופתי: בהצרות מסתם, אין תועלת בטיפול תרופתי. כאשר יש אינדיקציה לטיפול במסתם מוצר מופנה המטופל להחלפת מסתם בניתוח או אם הדבר אפשרי-בצנתור. כאשר מדובר בדליפה מסתמית ניתן לעכב את החמרתה על ידי טיפול תרופתי המפחית לחץ דם (חוסמי סידן או מעכבי ACE).
- פרוצדורות פולשניות כאשר המחלה המסתמית הופכת קשה וגורמת לתסמינים או כאשר מאובחנת התחלה של פגיעה בתפקוד הלב, זה הזמן לטפל במסתם
- ניתוח מאפשר טיפול בכל המסתמים ובכל הפתולוגיות שלהם במהלך ניתוח ניתן לתקן את המסתם החולה או להחליף אותו במסתם תותב ביולוגי (עשוי מרקמה ביולוגית) או מכאני (מתכתי)
- צנתור כיום ניתן לטפל בחלק מבעיות המסתמים בצנתור
- הצרות מסתם אאורטלי ניתן להחליף את המסתם המוצר במסתם ביולוגי
- הצרות מסתם המיטראלי ניתן להרחיב את המסתם המיטראלי על ידי בלון
- דלף המסתם המיטראלי ניתן להקטין את הדלף על ידי קרוב עלי המסתם בעזרת קליפ. יש גם קליפ יעודי לטיפול בדלף של המסתם הטריקוספידלי
סיכום
מחלות מסתם עלולות לפגוע באיכות החיים ובמקרים מסוימים אף לסכן חיים. אבחון מוקדם,וטיפול מתאים עשויים לתקן את המצב ולמנוע סיבוכים. על הסובלים מבעית מסתם להיות במעקב קרדיולוגי, כדי לאפשר במקרה הצורך טיפול במסתם בתזמון הנכון – לא מוקדם מדי, כאשר אין צורך, ולא מאוחר מדי, כאשר יש כבר פגיעה בתפקוד הלב.