המדריך לטיפול במחלות מסתם: תרופות ופרוצדורות

פרופסור דוד רוט

מחלת מסתם היא תפקוד לא תקין של אחד או יותר מארבעת מסתמי הלב. המסתמים ממוקמים ב 4 צמתים בלב: בין עליה לחדר ובין חדר לעורק היוצא מהלב. המסתמים מאפשרים לדם לזרום בכיוון הנכון ומונעים מדם לחזור לאחור. מסתם יכל פתח אחת משתי בעיות: 1 הצרות- המסתם לא נפתח היטב ומפריע לזרימת הדם דרכו, 2 דליפה- המסתם נפתח לשני הכוונים כלומר מאפשר לדם לזרום דרכו בכוון הנכון אך במקביל מאפשר לדם לחזור דרכו לאחור. שתי הבעיות הללו כאשר מגיעות לדרגה קשה עלולות לגרום לתסמינים ולפגיעה בתפקוד הלב

במאמר זה נסקור את סוגי הטיפולים האפשריים, כולל תרופות ופרוצדורות רפואיות.

טיפול תרופתי

באמצעות תרופות, ברוב המקרים, לא ניתן לשפר תפקוד מסתם פגום. התרופות משמשות לטיפול בבעיות המלוות את מחלת המסתם כגון הפרעות קצב לב או אי ספיקת לב.

  1. נוגדי קרישה: מחלות מסתם (בעיקר המסתם המיטראלי) מעלות סיכון להפרעת קצב לב מסוג פרפור פרוזדורים שעלולה לגרום לארוע מוחי. תרופות נוגדות קרישה ניתנות במקרה זה על מנת למנוע ארוע מוחי.
  2. תרופות להורדת לחץ דם: במטופלים עם דליפה של המסתם האורטלי, טיפול על ידי תרופות מסוג חוסמי סידן או מעכבי ACE הוכח כמעכב את הדרדרות תפקוד המסתם ודוחה את הצורך בניתוח.

אבחון הדמיה לא פולשנית וצנתור

  1. אקוקרדיוגרפיה: צורת הדמיה לא פולשנית באמצעות אולטרא סאונד. ניתן לאבחן את מצב המסתמים. באופן שגרתי נעשה האקו דרך דופן בית החזה. כאשר דרושה הדמיה מפורטת יותר ניתן לבצע אקו דרך הוושט.
  2. MRI לב: גם בבדיקת הדמיה זו ניתן לקבל מידע על תפקוד מסתמי הלב.
  3. CT לב: ניתן להעזר בבדיקה זו על מנת להעריך חומרת הצרות מסתם אורטלי, על ידי כימות משקעי הסידן על המסתם. כמו כן ניתן להעריך בבדיקה זו תפקודם של מסתמי לב תותבים.
  4. צנתור (Catheterization): הליך פולשני שבו מכניסים צנתר דרך עורק או וריד בגוף על מנת להגיע ללב השמאלי או הימני. בעזרת הצנתר ניתן למדוד לחצים משני צידי המסתם ולאבחן חומרת הצרות או דליפה של המסתם.

טיפולים פולשניים

כאשר מחלת המסתם קשה (הצרות או דליפה) לעיתים מגיע הצורך לטפל במסתם ברוב המצבים ניתן לטפל בניתוח. בחלקם ניתן לטפל גם בצנתור:

  1. תיקון מסתמים: תיקון מלא של מסתם ניתן לבצע בניתוח לב פתוח. למשל תיקון של מסתם מיטראלי דולף. תיקון חלקי של מסתם מיטראלי דולף ניתן להשיג על ידי צנתור במהלכו תופסים את קצות שני עלי המסתם על ידי קליפ. התוצאה היא ירידה משמעותית בחומרת הדליפה המסתמית. באופן דומה ניתן לטפל צנתורית גם בדליפה של המסתם הטריקוספידלי. בחלק ממקרי ההצרות המיטראלית נתן לטפל בצנתור על ידי הרחבת המסתם המוצר בעזרת בלון.
  2. החלפת מסתמים: באמצעות ניתוח לב פתוח ניתן להחליף כל אחד מארבעת מסתמי הלב. במסתם אשר יכול להיות ביולוגי או מכני (מתכתי). באמצעות צנתור ניתן להחליף מסתם אאורטלי מוצר.

מעקב

לאחר טיפול במחלת מסתם, חשוב להמשיך במעקב קרדיולוגי, במהלכו יופנה המטופל לבדיקת אקו תקופתית. כל מטופל שעבר תיקון או החלפת מסתם זקוק לטיפול אנטיביוטי מונע אנדוקרדיטיס לפני טיפולי שיניים.

סיכום

מחלות מסתם מציבות אתגרים רפואיים משמעותיים, אך עם טיפול מתאים, ניתן להקל על הסימנים ולמנוע סיבוכים.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344