אי ספיקת לב

פרופסור דוד רוט

הגדרה

הלב הוא משאבה המספקת דם לכל אברי הגוף. אי ספיקת לב היא מצב בו הלב כושל ואינו מסוגל, ללא עזרה ממערכות אחרות בגוף, לספק את התפוקה הנדרשת לתפקוד תקין של אברי הגוף. המערכות שנכנסות לפעולה במצב זה בכדי לעזור ללב הכושל הן מערכות הורמונליות בעיקר (אדרנל, מערכת סימפטטית וציר הרנין-אנגיוטנסין. כאשר חרף פעולה מקסימלית של מערכות אלה הלב לא מצליח לספק תפוקה מספיקה לתמיכה באברי הגוף מדובר במצב קשה יותר הנקרא הלם לבבי- Cardiogenic Shock.

יש שני סוגי אי ספיקת לב:

אי ספיקת לב ססטולית: נובעת מירידה בכח ההתכווצות של החדר השמאלי (לרוב) או הימני או השניהם. כתוצאה מכך יורדת תפוקת הלב.

אי ספיקת לב דיאסטולית: ירידה ביכולת ההרפיה של החדר השמאלי או הימני דבר המונע מילוי מלא של החדר בין התכווצות להתכווצות. כתוצאה מכך יורדת תפוקת הלב.

אי ספיקת לב לב עלולה לנבוע מבעיה בחדר השמאלי בלבד, מבעיה בחדר הימני בלבד או משני החדרים גם יחד.

מחלות הגורמות לאי ספיקת לב כוללות:

מחלת לב כלילית: הגורם השכיח ביותר לאי ספיקת לב. מחלה זו גורמת לאוטם שריר הלב. איזור האוטם הופך לצלקת שאינה משתתפת בהתכווצות הלב ולכן יורד כוח ההתכווצות. ככל שהאוטם גדול יותר הסיכון להתפתחות אי ספיקת לב גדולה יותר.

לחץ דם גבוה: לחץ דם גבוה לאורך שנים גורם ללב לעבוד תחת עומס גדול מהתקין. בתחילה שריר הלב מתעבה (היפרטרופיה) בתגובה לעומס, אז עלולה להתפתח אי ספיקת לב דיאסטולית, אך לאורך שנים העומס גורם לתמותה של תאי שריר לב ולירידה בכח התתכווצות ואז עלולה להתפתח אי ספיקת לב ססטולית.

מחלות מסתמיות: המומים המסתמיים כאשר מגיעים לדרגה קשה של הצרות או דליפה עלולים לגרום לאי ספיקת לב. הצרות המסתם המיטראלי, דליפת המסתם מיטראלי, הצרות המסתם האורטלי ודליפה של המסתם האורטלי).

מחלות שריר הלב: כל הקרדיומיופתיות עלולות לגרום לאי ספיקת לב.

מחלות של קרום הלב: פריקרדיטיס כרוני הגורם להצטלקות של קרום הלב יכל להגביל את יכולת החדר הימני להתמלא בדם וכך לגרום למעשה לאי ספיקה דיאסטולית של החדר הימני.

הפרעות בקצב הלב: תופעה שכיחה היא במצב של הצרות קשה או דליפה קשה של המסתם המיטראלי החולה ללא כל תסמינים במשך מספר שנים ואז מופיע פרפור פרוזדורים ואיתו מופיעים סימני אי ספיקת לב.

רעלנים שונים: עלולים לגרום לפגיעה בשריר הלב: אלכוהול בכמות מופרזת, קוקאין ותרופות כמותרפיה מסויימות.

מחלות שונות: כגון אנמיה קשה, בעיות בבלוטת התריס, ועוד.

הסיפמטומים של אי ספיקת לב:

הסמפטומים תלויים בסוג אי ספיקת הלב. אי ספיקה של החדר שמאלי תגרום לקוצר נשימה בעיקר מאמץ וגם כאשר שוכבים פרקדן. אי ספיקת לב שמאלי עלולה לגרום בצקת ריאות, במצב זה מתפתח קוצר נשימה קשה תוך זמן קצר, זהו מצב מסכן חיים המחייב טיפול רפואי דחוף. אי ספיקה ימנית תגרום לבצקות בקרסוליים.

סמפטומים נוספים של אי ספיקת לב מכל סוג הם: חולשה, עייפות, חוסר תאבון, סחרחורת. סמפטומים נוספים תלויים בגורם לאי ספיקת הלב. אם מדובר במחלה כלילית יכולים להיות גם כאבי חזה (תעוקה), אם מדובר בהפרעת קצב עלולות להיות דפיקות לב.

טיפול באי ספיקת לב:

חולה הסובל מאי ספיקת לב צריך להיות במעקב קרדיולוגי מסודר.

הטיפול מורכב משינוי אורח חיים, טיפול תרופתי ובמידת הצורך טיפולים נוספים:

אורח חיים:

תזונה: יש לשמור על משקל תקין. עודף משקל מקשה על הלב. התזונה צריכה לכלול מעט מלח-עודף מלח גורם לצבירת נוזלים ומקשה על הלב.

הפסקת עישון מוחלטת: העישון גורם למחלה כלילית, העישון גורם נזק לריאות.

פעילות גופנית מתונה: למשל הליכה של 45 דקות ביום. משפרת את יעילות הלב, משפרת את ההרגשה.

קבלת חיסונים: כל סתיו חיסון לשפעת, פעם ב 5 שנים חיסון לדלקת ריאות.

אלכוהול: להמנע משתיה מוגזמת.

טיפול תרופתי:

כולל מעכבי האנזים המהפך אנגיוטנסין (ראמיפריל, אנלאפריל), מעכבי רצפטור לאנגוטנסין (לוסארטן, ואלסארטן  קנדסארטן) חוסמי בטא (מטופרולול, אטנולול, ביסופרולול), משתנים (פוסיד) ,וחוסמי אלדוסטרון אלדוספירון, אפלרנון). תרופה חדשה יותר שהוכחה כיעילה בטיפול באי ספיקת לב היא אנטרסטו – למעשה שילוב של שתי תרופות (ואלסארטן + סקוביטריל)  בכדור אחד.  תרופות נוספות שהוכחו כיעילות בטיפול באי ספיקת לב הן תרופות שלמעשה פותחו כתרופות לסוכרת אך התברר כי הן יעילות גם כטיפול באי ספיקת לב גם במטופלים שאינם סוכרתיים תרופות מקבוצה זו הן פורקסיגה ו- ג׳ארדיאנס. 

הרופא מחליט אילו תרופות דרושות ובאיזה מינון. יש ליטול את התרופות לפי המלצתו ולא לבצע שינויים מבלי להתייעץ עם הרופא.

טיפול נוסף:

לעיתים נדרש קוצב לב-אם הפרעת הולכה גורמת לקצב לב איטי מדי ומחמירה את אי ספיקת לב.

לעיתים נדרש קוצב דפיברילטור (ICD) אם יש בנוסף לאי ספיקת הלב גם הפרעות קצב חדריות מסוכנות.

 פותח קוצב לב בעל 3 אלקטרודות (CRT): שתיים רגילות, בפרוזור ימין וחדר ימין-כמו בקוצב שגרתי- ועוד אחת המקצבת את החדר השמאלי. קוצב זה משפר את הסינכרון של התכווצות חדרי הלב וכך עשוי לשפר את תפקוד הלב. הוא עשוי לעזור בחלק ממצבי אי ספיקת הלב.

במצבים מסויימים שוקלים אמצעי תמיכה מכאניים למשל התקנה בניתוח של משאבה התומכת בחדר השמאל (Left Ventricular Assist Device) או השתלת לב.

מניעה:

המפתח למניעת אי ספיקת לב היא טיפול בגורמי הסיכון המביאים לבעיה זו, כיון שהמחלה הכלילית היא הגורם העיקרי לאי ספיקת לב, טיפול בגורמי הסיכון למחלה זו ימנע גם אי ספיקת לב:

המנעות מעישון

טיפול יעיל בלחץ דם גבוה, סוכרת וכולסטרול גבוה.

פעילות גופנית קבועה

תזונה בריאה

שמירה על משקל תקין.

הפחתת מתח נפשי בחיי יום יום ככל האפשר.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344