מבחן מאמץ לב ריאה Cardiopulmonary Exercise Test

פרופסור דוד רוט

מהו מבחן מאמץ לב ריאה

מדובר בבדיקה לא פולשנית, במהלכה מבצע הנבדק מאמץ בדרך כלל על הליכון (כמו בבדיקת מאמץ- ארגומטריה רגילה). במהלך הבדיקה נמדדת צריכת החמצן של הנבדק וכמות הפחמן הדו חמצני הנוצר, בנוסף יש רישום של אקג ולחץ דם לאורך הבדיקה. כך ניתן להעריך את יכולת המאמץ של הלב הראות ושרירי הגוף. במהלך הבדיקה על הנבדק להגיע למאמץ המקסימלי לו הוא מסוגל. מחלת לב, מחלת ריאה או חולשת שרירים יגרמו למגבלה ביכולת המאמץ של נבדק. במידה ויכולת המאמץ המקסימלי של הנבדק נמצאת נמוכה מהצפוי לגילו, ניתן לפי תוצאות הבדיקה לקבוע היכן הבעיה: בלב, בריאותבשרירי הגוף או בשילוב של אלה.בבדיקת מאמץ לב ריאה ניתן לקבוע אובייקטיבית האם הגיע הנבדק למאמץ המקסימלי לו הוא מסוגל, בניגוד לבדיקת מאמץ פשוטה הנסמכת רק על משך המאמץ ורישום אקג, בה אין מדד אוביקטיבי כזה.

מבחן מאמץ

המצבים אותם ניתן לאבחן על ידי הבדיקה

סימפטומים כמו קוצר נשימה, יכולת מאמץ נמוכה, הרגשת חולשה וכאבי חזה יכולים לנבוע ממחלת לב, מחלת ריאות או בעיה שרירית. בעזרת מבחן מאמץ לב ריאה ניתן לאבחן את חומרת הבעיה, ובנוסף לקבוע איזו מערכת אחראית לה (הלב הריאות או השרירים). בעזרת הבדיקה ניתן לאבחן ולקבוע דרגת חומרה של:

אי ספיקת לב

אסכמיה לבבית– הפרעה באספקת דם לשריר הלב עצמו בשל טרשת עורקיםכלילים.

כשל כרונוטרופי– מצב בו קצב הלב לא עולה בהתאם לדרגת המאמץ.

בעיה באוורור ריאתי-במחלות כגון אסטמה, אמפיזמה וברונכיטיס כרונית.

בעיה בשחלוף גזים בין הריאות לדם– במצבים כמו תסחיף ריאתי כרוני, מחלת כלי הדם הריאתיים או אי ספיקת לב.

מחלות שרירי שלד– מחלות מטבוליות המפחיתות את יעילות השימוש של שרירי השלד- בחמצן מזרם הדם.

כושר גופני נמוך– מצב שעשוי להשתפר כתוצאה מפעילות גופנית.

בדיקת מאמץ לב ריאה משמשת גם למעקב אחר מחלת לב או ריאה ידועה. ניתן לאבחן החמרה או שיפור במצב וניתן גם לבחון את מידת השפעה של טיפול תרופתי או אחר שניתן למטופל.

מהלך הבדיקה

לפני הבדיקה מודבקות אלקטרודות לחזה ולגפיים של הנבדק. הן מחוברות למכשיר אק”ג. שרוול למדידת לחץ דם מונח סביב זרוע הנבדק. על פני הנבדק מוצבת מסיכת נשימה באמצעותה מנותרים החמצן הנצרך, הפחמן הדו חמצני הנפלט וגם קצב וצורת הנשימה. פולס אוקסימטר מוצב על אצבע ידו של הנבדק לשם מדידת אחוז רוויון החמצן בדם.

לפני תחילת המאמץ מבצע הנבדק בדיקת תפקודי ריאה (נשיפה מקסימלית לתוך צינור המחובר למכונה המודדת את עוצמת הנשיפה וניפחה).

המאמץ מבוצע על מכשיר הליכון (או על אופני כושר).הבדיקה מתחילה בהליכה איטית על ההליכון. בהדרגה הקצב מתגבר וגם השיפוע עולה. הבדיקה נמשכת עד שהנבדק מגיע למאמץ המקסימלי לו הוא מסוגל. לפי מדידת הפחמן הדו חמצני הנפלט בנשימה ניתן לקבוע באופן אובייקטיבי מתי הגיע הנבדק למאמץ המקסימלי לו הוא מסוגל, הבודק יעודד את הנבדק להמשיך במאמץ עד שיגיע למאמץ המקסימלי. אם נבדק הפסיק את המאמץ לפני שהגיע למאמץ המקסימלי איכות הבדיקה נפגעת והתוצאות לא נותנות הערכה אמינה של יכולת המאמץ.

יש לכם שאלה מהלב? ליעוץ צרו קשר

רחוב דוד המלך 1 הרצליה בניין הפורום | 09-7413344