פרופסור, אפשר שאלה?

מענה על השאלות הנפוצות ביותר במרפאתו של פרופסור דוד רוט

מה זה צנתור?

פרוצדורה אבחנתית המבוצעת תחת הרדמה מקומית של אזור הדקירה במפשעה או בזרוע. בעזרת הצנתר (צינור דק וארוך) ניתן להדגים את העורקים הכליליים (המספקים דם ללב) ולקבוע האם הם תקינים או מוצרים (עקב טרשת עורקים), ניתן גם להדגים את חדרי הלב ולבדוק את תפקוד המסתמים

מה זה צנתור עם בלון?

במידה ומוצאים הצרות משמעותית בעורק כלילי, ניתן להחדיר דרך הצנתר בלון ולנפחו באזור ההצרות כך מרחיבים את ההצרות ולאחר שמוצאים את הבלון דם יכל לזרום בחופשיות בעורק. לרוב מסיימים את הפרוצדורה בהתקנת תומכן (סטנט) באיזור שעבר ההרחבה.

מה זה תומכן?

רשת מתכת בצורת גליל שמוחדרת בעזרת צנתר לאיזור הצרות (שהורחב) בעורק כלילי. הוכח שהתומכן מוריד את הסיכון להצרות חוזרת באותו איזור. כיום יש תומכנים מצופים תרופה המעכבת התחלקות תאים. תומכנים אלה יעילים אף יותר במניעת הצרות חוזרת.

מה זה מיפוי לב?

מטרת מיפוי הלב לאבחן האם בזמן מאמץ הלב סובל מאיסכמיה (הפרעה באספקת הדם כתוצאה מטרשת חסימתית בעורקי הלב). השלב הראשון הוא מבחן מאמץ (לעיתים תרופה-דיפירידמול ניתנת במקום מאמץ) בסיום המאמץ מוזרק האיזוטופ (בד"כ תליום) הוא מגיע עם הדם ללב אך רק לאזורים שזרם הדם אלהם תקין אזורים איסכמים לא יקלטו תליום ויראו היטב צילום הראשון שמבוצע מיד לאחר הזרקת התליום. הצילום השני מבוצע כ 3 שעות מאוחר יותר לאחר מנוחה. אזור שהיה איסכמי במאמץ יקלוט תליום בשלב המנוחה ויראה תקין בצילום השני, אזור שלא קולט תליום גם בשלב המנוחה אינו איסכמי אלא אין בו כבר תאי שריר חיים כלומר זהו אזור אוטם. כך הצילום השני מאפשר להבדיל בין אזור איסכמי (שריר חי הסובל מחוסר דם במאמץ) לבין אוטם.

מה זה פעימות מוקדמות?

פעימות מוקדמות עלולות לגרום לתחושת דופק לא סדיר, דפיקות לב חזקות, תחוש שהלב עוצר, ועוד. הן גם מעוררות חרדה שמעצימה את התחושות. למרות כל אלה- פעימות מוקדמות אינן מסוכנות. הן לא גורמות לדום לב או לאוטם שריר הלב. לכן אין הכרח לטפל בהן תרופתית. אם כי במקרה הצורך ניתן לטפל תרופתית.

מה זה דליפת מסתם?

"דליפת מסתם" מכונה בשפה רפואית אי ספיקה (Insufficiency) או ריגורגיטציה (Rigorgitation) של המסתם. בלב 4 מסתמים כל אחד מהם עלול לפתח אי ספיקה במידה ויפגע (הסיבות האפשריות לפגיעה רבות). המסתמים שפגיעה בהם משמעותית יותר הם המסתמים של החדר השמאלי (מיטראלי ואורטאלי). אי ספיקה מסתמית משמעותית (וגם הצרות מסתמית) מצריכה לעיתים טיפול אנטביוטי מונע לפני טיפולי שיניים ופרוצדורות ניתוחיות, כמו כן יש להיות במעקב קרדיולוגי בכדי לאתר בעוד מועד החמרה באי ספיקה מסתמית שלעיתים מצריכה טיפול ניתוחי

מה קורה כשיש דפיקות לב?

דפיקות לב עשויות לנבוע מתופעה לא מסוכנת כמו קצב לב תקין אך מהיר או פעימות מוקדמות, אך עלולה לנבוע גם מהפרעת קצב לב. לכן יש להפנות לברור רפואי שמטרתו תהיה לתעד את קצב הלב בזמן הסמפטומים (על ידי אקג, הולטר ובדיקות נוספות) וכך לאבחן את הסיבה.

כמה זמן לאחר ניתוח מעקפים מותר לקיים יחסי מין?

הדבר אינדיבידואלי ותלוי בקצב ההחלמה של כל מנותח. לרוב לאחר 6-8 שבועות מהניתוח.

מה זה שסתום ביקוספידלי (דו עלעלי)?

מסתם אורטלי הוא לרוב בעל 3 עלעלים. מסתם אורטלי דו עלעלי הינו מום לב שכיח ומופיע בכ 2% באוכלוסיה. מסתם כזה נוטה להישחק ולפתח הצרות או דליפה מהר יותר מאשר מסתם בעל 3 עלעלים. לכן על אדם עם מסתם דו עלעלי להיות במעקב קרדיולוגי מסודר על מנת לאתר פתולוגיה מסתמית-לרוב הצרות, שעלולה להתפתח במהלך השנים.

מה זה דופק לא סדיר?

תחושת דופק לא סדיר עשויה לנבוע מתופעה לא מסוכנת כמו קצב לב תקין אך מהיר או פעימות מוקדמות, אך עלולה לנבוע גם מהפרעת קצב לב. לכן יש להפנות לברור רפואי שמטרתו תהיה לתעד את קצב הלב בזמן הסמפטומים (על ידי אקג, הולטר ובדיקות נוספות) וכך לאבחן את הסיבה.

מה זה אקו לב?

אקו לב היא בדיקת אולטרסאונד של הלב המשמשת להערכת תפקוד הלב והמסתמים. בדיקה זו בטוחה גם בהריון. אקו בתוספת מאמץ מאפשר לאבחן הפרעה בזרימת דם ללב. לעיתים מבוצעת הבדיקה דרך הוושת אם מבחינה אבחנתית יש צורך בהדגמה טובה יותר

מה זה אוושה לבבית?

אוושה לבבית נובעת מזרימת דם דרך מסתם בלב. לעיתים יכולה זרימת הדם דרך מסתם תקין, לגרום לאוושה לבבית אך לעיתים היא נובעת מכך שהמסתם לא תקין. בבדיקת אקו לב אנחנו יכולים להעריך תפקודם של מסתמים ולקבוע את תקינותם.

מה זה צריבה (אבלציה)?

פרוצדורה שמטרתה לטפל בהפרעות קצב. במהלכה מחדירים אלקטרודות (צנתרים מוליכי חשמל) לאזורים שונים בלב (לחדר ימין, לעליה ימנית, לקשרית שבין העלייה לחדר ועוד) כך ניתן למדוד את זרם החשמל בכל נקודה. כך ניתן לאתר מסלול חשמלי של הפרעת הקצב, לאחר מכן ניתן במקרים מסוימים לצרוב (על ידי אנרגית חום המופקת מקצה האלקטרודה) נקודה מסוימת על מסלול הפרעת קצב. כך קוטעים את המעגל החשמלי ומונעים חזרה של אותה הפרעת קצב. סיכויי ההצלחה של הפרוצדורה תלויים בסוג הפרעת הקצב

מה זה קוצב לב?

מכשיר קטן המחדר תת עורית בהרדמה מקומית. מטרתו לתת אותות חשמליים שיפעילו את הלב. כלומר לקצב את הלב במקום המערכת החשמלית הטבעית שכשלה. הקוצב מגן מפני קצב לב איטי מידי אך לא מקצב לב מהיר. כלומר עוזר במקרה של הפרעת הולכה אך לא מטפל בהפרעות קצב מהירות. מגוף הקוצב יוצאות אלקטרודות, אחת או שתיים, המגיעות לעליה הימנית ולחדר הימני ומעבירות את אותות הקיצוב אל שריר לב. לקוצב סוללה המספיקה ל 5-7 שנים. בבדיקות שגרתיות שנערכות כפעמיים בשנה נבדקת גם הסוללה וכאשר מגיע המועד מחליפים אותה באופן דומה להתקנת הקוצב מקורית

מה זה קוצב דפיברילטור (ICD)?

דפיברילטור מכשיר דומה לקוצב לב רגיל. כמו קוצב לב רגיל מחדר תת עורית וגם לו שתי אלקטרודות המסוגלות לתת קצב ללב. כלומר יש לו אותן תכונות כמו קוצב לב רגיל, אבל יש לו יכולת נוספת והיא לזהות הפרעות קצב חדריות מסכנות חיים, ובשעת הצורך לתת נזע (שוק) חשמלי במטרה להפסיק את הפרעת הקצב. דפיברילטור כזה מורכב באנשים בסיכון גבוה למוות פתאומי עקב הפרעת קצב חדרית

מהי מניעה ראשונית?

מניעת הופעת מחלה אצל אנשים בסיכון. למשל טיפול בגורמי סיכון לבבים בכדי למנוע התקף לב. או מתן חיסון לאדמת בכדי למנוע מחלה.

מהי מניעה שניונית?

מניעת ביטוי נוסף של מחלה או סיבוך של מחלה אצל אנשים שכבר לקו במחלה. למשל טיפול בחולה לאחר התקף לב בכדי למנוע התקף לב חוזר.